Saniye sonra Kapanacaktir
Bilgi Bankas─▒

Bilgi Bankas─▒

´ü Sa─čl─▒kl─▒ bir insan─▒n g├╝nl├╝k su t├╝ketimi ne olmal─▒d─▒r?
Ortalama s─▒cakl─▒klarda ya┼čayan sa─čl─▒kl─▒ bir yeti┼čkinin g├╝nl├╝k olarak kaybetti─či ve yerine koymas─▒ gerekti─či su miktar─▒ ortalama 2,5 litredir. Bu ihtiyac─▒n bir k─▒sm─▒n─▒n muhtelif yiyecekler yolu ile al─▒nd─▒─č─▒n─▒ varsayarak bir yeti┼čkinin g├╝nde en az 1,5 litre su i├žmesi gerekti─či s├Âyleyebiliriz. Bu miktar beslenme uzmanlar─▒nca yeti┼čkinlere tavsiye edilen asgari miktard─▒r.

´ü Do─čal Kaynak Suyunun ├ľzellikleri Nelerdir. ?
Jeolojik ko┼čullar─▒ uygun jeolojik birimlerin i├žinde do─čal olarak olu┼čan, bir veya daha fazla ├ž─▒k─▒┼č noktas─▒ndan yer y├╝z├╝ne kendili─činden ├ž─▒kan ─░nsani T├╝ketim Ama├žl─▒ Su Y├Ânetmeli─činde izin verilenler d─▒┼č─▒nda her hangi bir i┼čleme tabi tutulmaks─▒z─▒n y├Ânetmelik niteliklerini ta┼č─▒yan, etiketleme gerekliliklerini kar┼č─▒layan ve sat─▒┼č amac─▒ ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer alt─▒ sular─▒d─▒r.

´ü Ambalajl─▒ suyu neden tercih etmeliyim?
ÔÇó Ambalajl─▒ sular, y├Ânetmelik gere─či ilk ├ž─▒kt─▒─č─▒ haliyle temiz ve sa─čl─▒kl─▒ olmak zorundad─▒r. ─░lave bir i┼čleme gerek kalmaks─▒z─▒n direkt olarak suyu kayna─č─▒ndan i├žebilirsiniz.
ÔÇó Ambalajl─▒ su, Sa─čl─▒k Bakanl─▒─č─▒'n─▒n ├žok s─▒k─▒ y├Ânetmelik h├╝k├╝mlerine g├Âre ruhsat al─▒nd─▒─č─▒, s├╝rekli denetim alt─▒nda oldu─ču ve halk sa─čl─▒─č─▒ a├ž─▒s─▒ndan bir risk ta┼č─▒mad─▒─č─▒ y├Ân├╝nde bir g├╝vencenin var oldu─ču anlam─▒n─▒ ta┼č─▒r. Genelde ├že┼čme sular─▒ i├žinde ta┼č─▒d─▒─č─▒ klor gibi dezenfektanlar─▒n etkisiyle rahats─▒z edici bir koku ve lezzete sahiptirler. Ambalajl─▒ sularda ise bu t├╝r sorunlar mevcut de─čildir.

´ü Ambalajlanm─▒┼č suyu hangi ┼čartlarda saklamal─▒y─▒z?
ÔÇó Serin (5-15 derece), karanl─▒k (g├╝ne┼č ─▒┼č─▒─č─▒ndan uzak) ve kuru (%50 nemden az) bir yerde saklanmal─▒d─▒r. Ambalajl─▒ sular─▒n─▒z─▒ kalorifer yan─▒nda, direkt g├╝ne┼č ─▒┼č─▒─č─▒ alt─▒nda tutmay─▒n─▒z.
ÔÇó Suyunuzu kullan─▒rken t├╝ketim s├╝resine ve saklama ko┼čullar─▒na dikkat etmeniz gerekmektedir.
ÔÇó Damacana su, direkt g├╝ne┼č ─▒┼č─▒─č─▒ almayan, yeterince havaland─▒r─▒lan temiz bir ortamda sakland─▒─č─▒ s├╝rece, de─či┼čime u─čramadan en az 10 g├╝n s├╝reyle yap─▒s─▒n─▒ korur. Damacana suyu ayr─▒ca serin ve kuru bir ortamda muhafaza etmek gerekir.
ÔÇó Bo┼č damacana ┼či┼če i├žerisine herhangi bir s─▒v─▒/kat─▒ madde kesinlikle koymay─▒n─▒z, yabanc─▒ maddeler atmay─▒n─▒z.
ÔÇó Damacanay─▒ pompa ya da sebilsiz kullan─▒yorsan─▒z, kapa─č─▒n─▒ a├ž─▒k b─▒rakmay─▒n─▒z.
ÔÇó Damacana kapaklar─▒n─▒ atmay─▒n─▒z. Bo┼č damacanalar─▒n─▒z─▒ teslim ederken kapa─č─▒n─▒ kapatarak veriniz.

´ü Damacana Pompalar─▒
Pompalar kullan─▒lmadan ├Ânce mutlaka yabanc─▒ koku i├žerip i├žermedi─či ve temiz olup olmad─▒─č─▒ kontrol edilmelidir.
Pompa muslu─čundaki t─▒pa s├╝rekli kapal─▒ tutulmal─▒d─▒r.

´ü Damacana Su Pompa temizli─či ├Ânerisi:
Su pompalar─▒n─▒n s─▒k s─▒k temizlenmesi ve belirli aral─▒klarla de─či┼čtirilmesi suyun kalitesinin korunmas─▒ i├žin ├Ânemlidir. Damacana suyun kullan─▒m─▒n─▒n pratikli─či a├ž─▒s─▒ndan hemen hemen herkesin evinde mevcut pompalar─▒n temizli─či, suyun ├Âmr├╝n├╝n olabildi─čince uzamas─▒ i├žin ├Ânemlidir.
ÔÇó Su pompas─▒ damacanadan s├Âk├╝l├╝r.
ÔÇó Bir su barda─č─▒ kaynar su haz─▒rlan─▒r.
ÔÇó Damacana i├žerisine giren borunun ├Ânce i├ž ve d─▒┼č k─▒sm─▒; temiz bir f─▒r├ža ile temizlenerek varsa g├Âr├╝n├╝r kirler uzakla┼čt─▒r─▒l─▒r.
ÔÇó Sonra kaynar su i├žeren barda─ča dald─▒r─▒l─▒r ve kaynar su pompaya ├žekilir, muslu─čundan ak─▒t─▒l─▒r.
ÔÇó Bu i┼čleme bardak i├žindeki kaynar su bitene kadar devam edilir.
ÔÇó Pompan─▒n d─▒┼č y├╝zeyi de temizlenerek, damacanaya geri tak─▒l─▒r.
ÔÇó Sebil ve pompalar─▒n─▒z─▒ deterjan ile y─▒k─▒yorsan─▒z, bolca durulay─▒n─▒z. Unutmay─▒n yetersiz durulama sonucunda deterjan kokusu ve tad─▒ suya ge├žecektir.
Suda k├Ât├╝ tat ve kokuyu hissetmeye ba┼člad─▒─č─▒n─▒z anda pompay─▒ yenilemeniz gerekmektedir.

´╗┐